Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami
Kroki postępowania
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych podgrzybków
1 duża cebula
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3 łyżki oleju
Farsz : Suszone grzyby zalać w garnku gorącą wodą, moczyć przez godzinę i ugotować. Odcedzić, przestudzić i drobno posiekać. Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować bez przykrycia aby nie była gorzka. Przestudzić, odcedzić i posiekać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i usmażyć. Wszystkie składniki farszu umieścić w misce, doprawić do smaku i wymieszać.
500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
1 szk gorącej wody
1 jajko
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Ciasto : Do miski przesypać mąkę, dodać do niej sól i wymieszać. Wlać gorącą wodę, lekko połączyć ciasto a potem wlać jajko rozbełtane razem z olejem. Wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Ciasto wałkować wałkiem do ciasta na cienkie placki, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi układać na ściereczce i przykrywać je drugą aby pierogi nie wysychały.