Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną
Kroki postępowania
500 g kiszonej kapusty
150 g kaszy gryczanej
1 duża cebula
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Farsz : W osobnych garnkach ugotować kapustę i kaszę. Kaszę w osolonej wodzie a gdy będzie miękka odcedzić. Kapustę odcedzić, wystudzić i pokroić. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor a potem dodać do kapusty i kaszy. Dodać też sól i pieprz i wymieszać farsz. W razie konieczności doprawić.
500 g maki typ 500
1 szk gorącej wody
1 łyżeczka soli morskiej
1 jajko
3 łyżki oleju
Ciasto : W misce umieścić mąkę z solą, wlać gorącą wodę i przemieszać. Następnie dodać jajko połączone z olejem i znowu lekko wyrobić. Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić aby było gładkie. Potem je wałkować na placek, wycinać kółka i nakładać łyżką farsz.