Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z suszonymi śliwkami
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki sparzamy wrzątkiem, studzimy i osuszamy, a następnie przygotowujemy ciasto pierogowe z maślaną nutą (ostatnio moje ulubione :D ). Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, miękkie masło oraz jajko i podlewamy ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk, będzie gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy koła za pomocą małej szklanki. Na każde koło układamy suszoną śliwkę.
![Krok 1 - Pierożki z suszonymi śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierozki-z-suszonymi-sliwkami1-2.jpg)
* Prezentowane ciasto jest idealne do lepienia, ponieważ poprzez odpowiednią elastyczność nie rwie się oraz ułatwia klejenie.
![Krok 2 - Pierożki z suszonymi śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierozki-z-suszonymi-sliwkami2-2.jpg)
![Krok 3 - Pierożki z suszonymi śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierozki-z-suszonymi-sliwkami3-2.jpg)
Życzę smacznego! :)
![Krok 4 - Pierożki z suszonymi śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierozki-z-suszonymi-sliwkami4-2.jpg)