Przepis i sposób przygotowania na: Pierś Indyka z Żurawiną
150g Żurawina (łowicz w słoiczku)
1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka papryka słodka w proszku
1/2 łyżeczka czosnek granulowany
1 duży plaster sera gouda (ewentualnie 2 )
1 łyżka oleju (do posmarowania blaszki)
sól pieprz (wg uznania)
nici do zawijania
Piersi z indyka myjemy,uszusamy,ręcznikiem papierowym.
Każdy kawałek rozbijamy na cienki placuszek z pomocą tłuczka przez woreczek żeby nam się mięsko nie podziurawiło. Na tacke wykładamy rozbite mięsko zakładajac jeden na drugi tzn. same brzegi.Nstępnie posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem.Wykładamy na to żurawinę kładziemy ser i zawijamy. Związujemy nićmi ,posypujemy resztą papryki ,przekładamy na talerz i wkłdamy do lodówki na min. 15 minut.
Po tym czasie wykładamy roladkę na posmarowaną blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez pół godz.Po pierwszych 15 minutach przekręcamy ją na drugą stronę.I dalej pieczemy nastepne 15 minutek. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minutek i gotowe. Podajemy z czym kto lubi ......
SMACZNEGO . . . . .
Pyszne mięsko z dodatkiem wspaniałej żurawiny ;-)