Przepis i sposób przygotowania na: Piersiątka z kurczątka
Cebulę kroimy w średnią kostkę i smażymy na oleju, żeby się lekko zarumieniła. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę (powiedzmy ok.1.5 cm x 1.5 cm).
Do talerza wbijamy jajko, dodajemy przyprawę warzywną, mieszamy. Wrzucamy pokrojone mięsko i mieszamy widelcem, żeby mięsko było całe w jajku. Wsypujemy bułkę tartą i dalej widelcem mieszamy mięsko, aby się tą bułką oblepiło. Bułki dajemy tyle, aby wchłonęła jajko.
Wrzucamy wszystko z talerza (łącznie z bułką, która została) na patelnię z cebulką i mieszamy. Najczęściej trzeba dodać jeszcze olej, bo sporo pije bułka. Wszystko mieszamy, mięsko powinno się porozdzielać.
Smażyć na złoto i gotowe. Można podawać z ziemniakami, surówkami (gotowymi, a co ), co kto lubi.
Mięsko jest pyszniutkie, potrawę bardzo szybko się robi i mało naczyń się brudzi ; do tego wychodzi tego sporo : (z jednych okrawków z podwójnego fileta dla 2-3 osób spokojnie wystarczy)