Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pigwa na modłę syryjską

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pigwa 1 szt
cukier 3 łyżki
woda 50 ml
syrop cukrowy 0,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
laska cynamonu 1 szt
Goździki całe Prymat 5 szt
anyż gwiazdki 1 szt
imbir 3 plasterki
pistacje 2 łyżki posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Pigwa na modłę syryjską

Kroki postępowania

1
Ugotować syrop z cukru i wody, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i dodać syrop buraczany i sok z cytryny.
Pigwę bez gniazd pokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie.
Krok 1 - Pigwa na modłę syryjską foto
2
Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista.
Krok 2 - Pigwa na modłę syryjską foto
3
Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 3 - Pigwa na modłę syryjską foto
4
Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola.
Krok 4 - Pigwa na modłę syryjską foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 15.04.2016 11:25
mm ciekawy przepis
Czyki 20.11.2014 15:54
Cudownie wygląda :)
Habibi 20.11.2014 12:44
Bardzo przyjemne rozgrzewające jesienne smaki :) Gotowałam niedawno podobnie pigwę i twarde gruszki, z dodatkiem wina czerwonego, korzennych przypraw i cukru trzcinowego - do lodów, ciast i deserów idealny dodatek, a syrop do herbatek, kompotów i do grzańca winnego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak