Przepis i sposób przygotowania na: Pijany kurczak w iglastym borze
Kroki postępowania
2 świeże umyte/sparzone gałązki świerku zalewamy wrzątkiem 100 ml, odstawiamy do ostygnięcia
Do naczynia wlewamy ok 200 ml czerwonego wina, dolewamy wywar z świerku i dorzucamy 1 posiekany ząbek czosnku.
![Krok 1 - Pijany kurczak w iglastym borze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pijany-kurczak-w-iglastym-borze1-2.jpg)
Po wyciągnięciu piersi z marynaty przyprawiamy delikatnie solą i mielonym kolorowym pieprzem, następnie owijamy ciasno plastrami wędzonego boczku i jeszcze raz przyprawiamy kolorowym pieprzem i odstawiamy.
![Krok 2 - Pijany kurczak w iglastym borze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pijany-kurczak-w-iglastym-borze2-2.jpg)
![Krok 3 - Pijany kurczak w iglastym borze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pijany-kurczak-w-iglastym-borze3-2.jpg)
![Krok 4 - Pijany kurczak w iglastym borze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pijany-kurczak-w-iglastym-borze4-2.jpg)
Po 15 minutach duszenia odkrywamy patelnię i dolewamy resztkę pozostałego wina do mięsa kontynuujemy smażenie przez 5 minut na małym ogniu po czym odstawiamy pod przykryciem do ugotowania ziemniaków tak aby kurczak mógł odpocząć :)
![Krok 5 - Pijany kurczak w iglastym borze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pijany-kurczak-w-iglastym-borze5-2.jpg)
![Krok 6 - Pijany kurczak w iglastym borze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pijany-kurczak-w-iglastym-borze6-2.jpg)