Przepis i sposób przygotowania na: pikantne curry z kurczakiem i groszkiem
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Kurczaka pokroić na miejsce kawałki, dodać do marynaty i całość ze sobą połączyć. Zakryć miskę folią spożywczą i marynować w lodówce najlepiej całą dobę. Ze względu na brak czasu kurczaka można marynować minimum 1 h.
SOS:
Czosnek i cebulę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na pastę (można dla ułatwienia dodać trochę wody). Następnie rozgrzać olej na patelni dodać przygotowaną pastę, imbir i wszystkie przyprawy. Smażyć aż pasta zrobi się gęsta, następnie dodać passatę pomidorową oraz sambal oelek. Całość dusić ok. 10 minut.
Na oddzielnej patelni podsmażyć zamarynowanego kurczaka aż będzie złocisty i dodać do sosu. Całość wspólnie gotować ok.2-3 minuty, następnie dodać śmietankę i gotować ok.5 minut. Na sam koniec dodać świeży groszek lub mrożony (ale wcześniej go odmrozić).
Podawać z plackami naam lub ryżem.