Przepis i sposób przygotowania na: Piperade
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i masło. Podsmażamy na rumiano pałki z kurczaka.
Dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut, w tym czasie 1-2 razy obracając pałki na drugą stronę.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy obraną i posiekaną w drobną kostkę szalotkę i zioła prowansalskie, wlewamy wino oraz wodę. Dusimy jeszcze przez 5 minut.
Na drugiej patelni podgrzewamy pozostałą oliwę. Podsmażamy przez 2-3 minuty obrany i drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w cienkie talarki cebulę.
Dodajemy pokrojone w cienkie paski papryki i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.
Paprykę z cebulą przekładamy na patelnię z pałkami kurczaka i smażymy razem przez 3 minuty.
Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.