Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piperade

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pałki z kurczaka 80 dag
szalotka 1 sztuka
wino białe wytrawne 180 ml
woda 60 ml
masło 1 łyżka
oliwa 5 łyżka
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
cebula biała 2 sztuka
ząbek czosnku 2 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Piperade

Pałki z kurczaka oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i masło. Podsmażamy na rumiano pałki z kurczaka.

Dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut, w tym czasie 1-2 razy obracając pałki na drugą stronę.

Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy obraną i posiekaną w drobną kostkę szalotkę i zioła prowansalskie, wlewamy wino oraz wodę. Dusimy jeszcze przez 5 minut.

Na drugiej patelni podgrzewamy pozostałą oliwę. Podsmażamy przez 2-3 minuty obrany i drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w cienkie talarki cebulę.

Dodajemy pokrojone w cienkie paski papryki i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.

Paprykę z cebulą przekładamy na patelnię z pałkami kurczaka i smażymy razem przez 3 minuty.

Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 02.05.2014 06:32
Bardzo smaczne.
krystyna330 01.05.2014 21:36
super pomysł :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak