Przepis i sposób przygotowania na: Piwne ciasteczka - na słodko lub na ostro
Mąkę i margarynę posiekać nożem, wlać porcjami piwa i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, wycinać dość cienkie prostokąty, smarować je marmoladą i zwijać w ruloniki. Układać na blaszce, smarować rozkłóconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni na ładny złoty kolor.
Ciasteczka wychodzą kruchutkie, a ciasto po przegryzieniu przypomina półfrancuskie - jest lekko listkowane.
Nie trzeba tu żadnych proszków do pieczenia, sody, ani innego spulchniacza. To piwo tu "pracuje" i nadaje charakterystyczny "smaczek".
Jeśli zdecydujecie się na wersję "na słono", to do ciasta dodajcie szczyptę soli i szczyptę słodkiej, mielonej papryki.