Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Hawajska
Kroki postępowania
Przepis na sos ziołowy (jest w moich przepisach)
Kroimy cebulę na pół i tylko połowę używamy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy około 1 minuty aż cebula się zeszkli.. Dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory pelati wraz z sokiem z pomidorów. Redukujemy na wolnym ogniu nadmiar wody. Mieszamy co jakiś czas aby pomidory się nie przypaliły. Redukcja wody powinna trwać 25-30 minut. Sos powinien być gęsty. Po zredukowaniu przelewamy sos do garnka i blendujemy na gładką masę. Czekamy aż sos ostygnie. Dodajemy oregano i bazylię do smaku. Doprawiamy solą i cukrem. Ilość cukru jest uzależniona od poziomu kwaskowatości pomidorów. Istotny jest balans pomiędzy kwaskowatością a słodkością. Kiedy sos przestanie być kwaśny nie dodajemy już cukru.