Przepis i sposób przygotowania na: Pizza hawajska z ostrym sosem pomidorowo-czereśniowym
Przygotować sos:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na mniejsze części. Czereśnie podzielić na pół i usunąć pestki.
W garnuszku rozgrzać oliwę i dodać pomidory. Smażyć ok. 2 minuty, dodać wszystkie przyprawy,posiekane chili, czereśnie i trochę wody.
Dusić całość pod przykrem ok.15 minut. Następnie zwiększyć gaz i bez przykrycia zredukować sos. Następnie zmiksować na gładki
sos.
Wyrośnięte ciasto wałkować na placek, polać sosem, nałożyć plastry mozzarelli, dodać salami, pokrojoną paprykę,ananasa oraz
krążki cebuli.
Posypać całość oregano i piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni na ok.20 minut.
Smacznego :)