Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem
Kroki postępowania
![Krok 1 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pizza-z-wloska-szynka-sezonowa-boczkiem-rukola-i-parmezanem1-2.jpg)
![Krok 2 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pizza-z-wloska-szynka-sezonowa-boczkiem-rukola-i-parmezanem2-2.jpg)
![Krok 3 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pizza-z-wloska-szynka-sezonowa-boczkiem-rukola-i-parmezanem3-2.jpg)
Przepis na sos ziołowy (jest w moich przepisach)
Kroimy cebulę na pół i tylko połowę używamy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy około 1 minuty aż cebula się zeszkli.. Dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory pelati wraz z sokiem z pomidorów. Redukujemy na wolnym ogniu nadmiar wody. Mieszamy co jakiś czas aby pomidory się nie przypaliły. Redukcja wody powinna trwać 25-30 minut. Sos powinien być gęsty. Po zredukowaniu przelewamy sos do garnka i blendujemy na gładką masę. Czekamy aż sos ostygnie. Dodajemy oregano i bazylię do smaku. Doprawiamy solą i cukrem. Ilość cukru jest uzależniona od poziomu kwaskowatości pomidorów. Istotny jest balans pomiędzy kwaskowatością a słodkością. Kiedy sos przestanie być kwaśny nie dodajemy już cukru.
![Krok 4 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pizza-z-wloska-szynka-sezonowa-boczkiem-rukola-i-parmezanem4-2.jpg)
![Krok 5 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pizza-z-wloska-szynka-sezonowa-boczkiem-rukola-i-parmezanem5-2.jpg)
![Krok 6 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pizza-z-wloska-szynka-sezonowa-boczkiem-rukola-i-parmezanem6-2.jpg)