Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placek śliwkowo-serowy

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
25 dag
masło
15 dag
cukier
10 dag
żółtko jajek
2 szt
śliwki suszone kalifornijskie
25-30 dag
rodzynki
1 łyżka
cukier
10 dag
jajko
3 szt
masło
2 łyżki
cukier wanilinowy
1 op
biały ser
20 tłusty
śliwowica
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek śliwkowo-serowy

Z mąki, masła, cukru i żółtek szybko zagnieść ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie wylepić nim tortownicę o średnicy 21 cm..Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. NADZIENIE;śliwki opłukać, osączyć, drobno pokroić i wymieszać z alkoholem oraz połową cukru waniliowego. Rozsmarować masę na wystudzonym cieście. Ser zemleć, starannie utrzeć z żółtkami, cukrem, masłem i resztą cukru waniliowego. Dodać rodzynki, białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę serową rozłożyć równą warstwą na śliwkach. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony placek wstawić na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak