Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane nadziewane tartymi buraczkami
(należy przygotować dzień wcześniej)
Buraki wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć i każdego osobno owinąć w folię aluminiową. Upiec w gorącym piekarniku do miękkości. Ostudzić, obrać i utrzeć na drobnych lub dużych oczkach - posolić solą czosnkową, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny - wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.
* PLACKI:
Ziemniaki utrzeć na miazgę, a jeśli są bardzo wodniste, odcedzić część płynu. Cebulę zetrzeć na najdrobniejszej tarce i połączyć z ziemniakami. Masę doprawić solą i pieprzem, wbić jajka i dodać tyle mąki, by powstała gęsta masa.
Na dużą patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać i układać spore porcje masy ziemniaczanej (ja wlewam 3 łyżki), rozprowadzić dość cienką warstwą, a po chwili na środek nałożyć trochę buraczków cienką warstwą, aby brzegi pozostały wolne - nakryć masą ziemniaczaną. Kiedy spód się zrumieni, ostrożnie odwrócić za pomocą szerokiej łopatki, i dosmażyć na rumiano.