Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placuszki dyniowe z razową mąką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 1 szkl
jajko 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dynia 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki dyniowe z razową mąką

Obraną dynię ( sam miąższ) starłam na tarce o grubych oczkach i posoliłam. Wbiłam jajka, wymieszałam, dodałam mąkę i przyprawiłam solą, pieprzem ziołowym , papryką .Zamieszałam dokładnie. Kto chce placuszki bardziej puszyste może dodać proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne.

Na patelnię z rozgrzanym olejem kładłam łyżką owalne placuszki i smażyłam, aż się zrumieniły od spodu i ścięły na wierzchu, potem przewracałam i dosmażałam z drugiej strony. Odsączyłam z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 21.01.2014 14:43
Nigdy takich nie jadłam ;-) Z chęcią spróbuję ;-)
Romanowka 21.01.2014 14:08
bogactwo błonnika, smaczne placuszki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak