Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pleśniak

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna kostka 250 g
żółtko jajek 4 szt
białko 4 szt
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 0,5 szklanki do białek
cukier 0,5 szklanki do ciasta
kakao 2 łyżki
jabłka 1-2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Kroki postępowania

1
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i posiekana margarynę. Oddzielamy żółtka od białek. Robimy dołeczek w mące i dodajemy żółtka. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego zwartego ciasta.
Krok 1 - Pleśniak foto
2
Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części.
Krok 2 - Pleśniak foto
3
Do jednej z części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie trzy kawałki wkładamy do lodówki lub zamrażalki żeby stwardniało.
Krok 3 - Pleśniak foto
4
Gdy ciasto już jest twardsze jedną częścią wykładamy wyłożoną papierem blaszkę. Obieramy jabłka i kroimy w półplasterki. Układamy na pierwszej warstwie. Czarny kawałek ścieramy na tarce na jabłka. Ubijamy białka z cukrem na pianę i wykładamy na blaszkę. Na wierzch ścieramy lub skubiemy ostatnią warstwę . Pieczemy w temperaturze 175*C przez 45 minut.
Krok 4 - Pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 08.08.2014 07:13
Smak dzieciństwa.
Mira85 08.08.2014 05:41
bardzo dobre ciacho
Iwusia 07.08.2014 22:33
szybkie i smaczne ciacho
V_kuchareczka 07.08.2014 21:10
pyszne ciasto
Marta1986 07.08.2014 20:59
bardzo smaczne
Gracer 07.08.2014 20:53
jest smacznie
stokrotka 07.08.2014 19:39
lubię, uwielbiam takie wypieki
Sylwia26 07.08.2014 19:01
ale pyszności
Agnieszka-87-25 07.08.2014 18:44
pyszny prosty wypiek
agnieszka214 07.08.2014 18:20
pychotka takie ciacho
Patriszja
Patriszja 07.08.2014 18:20
mniam :) super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak