Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pleśniak - duża blacha

5.0
(216)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Choć nazwa tego ciasta nie jest zachęcająca, to każdy, kto choć raz go spróbował wie, że jest przepyszne! Nazwa nawiązuje jedynie do kolorystycznego - białego i czarnego. 

Składniki:

margaryna 2 kostki
jajko 6 sztuk
mąka 4 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
kakao 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak - duża blacha

To ciasto pleśniak składa się z kilku warstw. Pierwsza to kruche, jasno ciasto. Następna to dżem, potem kruche ciasto z kakao i piana z bezy. Na samą górę dodaje się starte białe ciasto. Warto skorzystać z tego przepisu, bo to ciasto pleśniak na dużą blachę.

W przepisie korzystam z blachy o wymiarach 20 x 30 cm. 

1. Margarynę utrzeć z żółtkami. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić i podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao. Dwie części, owinięte w folię spożywczą, włożyć do zamrażarki na około 30 minut.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 

3. Pierwszą część ciasta nałożyć na blachę i podziurkować widelcem. Nałożyć na nią dżem, a potem ciasto z kakao. Ubić pianę z białek z dodatkiem szklanki cukru. Nałożyć na ciasto z kakao i zetrzeć na to jasne ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni i 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak