Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z rabarbarem
Kroki postępowania
Rabarbar obrać i pokroić w centymetrowe kawałki. Zasypać proszkiem galaretki i wymieszać.
![Krok 1 - Pleśniak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-rabarbarem13-2.jpg)
Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto.
2/3 ciasta wyłożyć równo na blaszkę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, a 1/3 ciasta wymieszać z dodatkowym cukrem (1/3 szklanki) i wstawić do lodówki.
![Krok 2 - Pleśniak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-rabarbarem14-2.jpg)
Na blachę z ciastem wyłożyć równo rabarbar.
![Krok 3 - Pleśniak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-rabarbarem15-2.jpg)
Z białek ubić sztywną pianę.
![Krok 4 - Pleśniak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-rabarbarem16-2.jpg)
Dodać kisiel (proszek) i dokładnie wymieszać.
![Krok 5 - Pleśniak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-rabarbarem17-2.jpg)
Pianę równo wyłożyć na rabarbarze.
![Krok 6 - Pleśniak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-rabarbarem18-2.jpg)
Na górze poukładać ciasto z lodówki (kruszonkę).
![Krok 7 - Pleśniak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-rabarbarem19-2.jpg)
Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach. Najlepsze jest na ciepło z gałką lodów waniliowych.
![Krok 8 - Pleśniak z rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/plesniak-z-rabarbarem20-2.jpg)