Przepis i sposób przygotowania na: Poffertjes- słodkie holenderskie śniadanie
Jajko ubijam ze szczyptą soli, dodaję cukier, margarynę, mąkę, szczyptę soli, na końcu dodaję drożdże. Ubijam ciasto aż wszystkie składniki się połączą i odkładam na ok. 1 h. Po tym czasie wylewa ciasto na specjalną do Poffertjes patelnie ( z małymi zagłębieniami). Jeśli takiej nie mamy (coś jest dość zrozumiałe zważywszy, że jest to holenderska tradycja), korzystamy ze zwykłej patelni na którą łyżką nalewamy małe kropki tworząc miniaturowe naleśniczki.
Gotowe danie posypuje cukrem pudrem.
Holenderskie śniadanie musi być słodkie, więc polecam do niego słodki napój mleczny, ot tak... do pełni szczęścia :) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/266207/slodki-napoj-mleczny.html