Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczki w ziołowym płaszczyku
Obrać cebulę, posiekać. Łyżkę masła rozgrzać na tłuszczu, w którym piekła była smażona polędwica, dodać cebulę, zeszklić, zestawić z ognia. Do cebuli dodać posiekane zioła, oliwę oraz bułkę tartą i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Polędwiczki posmarować musztardą. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Następnie wierzch i boki polędwiczek oblepić dokładnie przygotowaną masą ziołową. Wstawić do piekarnika 180 na ok. 20-30 minut.
Resztę masła rozgrzać na patelni, dodać listki pietruszki oraz pokrojoną w drobniutkie paseczki skórkę cytrynową. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Sos podawać do polędwiczek.