Przepis i sposób przygotowania na: Polski chleb baltonowski
Kroki postępowania
W jednej misce wymieszać składniki zaczynu zakwasowego, w drugiej wymieszać składniki zaczynu drożdżowego. Przykryć ściereczką i odstawić na 3,5 godziny.
![Krok 1 - Polski chleb baltonowski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/polski-chleb-baltonowski1-2.jpg)
Ciasto właściwe: Do misy robota wsypać obie mąki. Wodę i oba zaczyny wymieszać razem bardzo dokładnie. Przelać do misy. Wyrabiać kilka minut, posypać solą i znów wyrabiać kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
![Krok 2 - Polski chleb baltonowski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/polski-chleb-baltonowski2-2.jpg)
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 3 - Polski chleb baltonowski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/polski-chleb-baltonowski3-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 30 minut.
![Krok 4 - Polski chleb baltonowski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/polski-chleb-baltonowski4-2.jpg)
Wystudzić na kratce.
![Krok 5 - Polski chleb baltonowski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/polski-chleb-baltonowski5-2.jpg)