Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomarańczowy sernik na kruchym cieście

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto
mąka 300 g
margaryna 150 g
cukier puder 100 g
żółtko jajek 2 szt
kakao 3 łyżka
ser
margaryna 250 g
cukier 0,5 szklanka
jajko 1 szt
budyń śmietankowy 1 szt
pomarańczowa skórka kandyzowan 100 g
Polewa:
margaryna 125 g
mleko 3 łyżka
kakao 2 łyżka
cukier puder 2 łyżka
skórka z pomarańczy 0,5 szt
twaróg 1 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy sernik na kruchym cieście

Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 20 minut do zamrażarki.

W międzyczasie przygotowujemy ser.

W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy do niej cukier, twaróg, jajko oraz budyń (sam proszek).

Mieszamy do połączenia składników i doprowadzamy do zagotowania.

Cały czas mieszając gotujemy ok.2-3 minuty.

Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Schłodzone ciasto ścieramy na dno blachy na tarce o dużych oczkach.

Na ten spód wylewamy ser z dodatkami.

Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach.

Gdy sernik jest wystudzony przygotowujemy polewę.

W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.

Polewę wylewamy na wystudzony sernik, posypujemy startą skórką pomarańczową i odstawiamy do zastygnięcia (sernik najlepiej odstawić na noc do lodówki).

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 22.10.2013 21:52
rewelacyjny, super
Karolcia12 21.08.2013 11:59
uwielbiam takie serniki
GOSIA18 15.01.2013 16:28
uwielbiam taki
Piotr-21 15.01.2013 12:20
mniam
Barbara/zuza22_85 15.01.2013 11:54
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak