Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowy sernik
Kroki postępowania
![Krok 1 - Porzeczkowy sernik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/porzeczkowy-sernik1-2.jpg)
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy, dodając ser. Masę serową dokładnie miksujemy – około 10 minut. Pod koniec dajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i olejek cytrynowy.
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
![Krok 2 - Porzeczkowy sernik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/porzeczkowy-sernik2-2.jpg)
Upieczony studzimy. Z przestudzonego sernika zdejmujemy przyrumieniona skórkę (ale niekoniecznie) . Wierzch dekorujemy porzeczkową śmietanką oraz świeżymi owocami.
![Krok 3 - Porzeczkowy sernik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/porzeczkowy-sernik3-2.jpg)
Gotową porzeczek przecieramy przez gęste sitko, by usunąć drobne pestki i skórki.
![Krok 4 - Porzeczkowy sernik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/porzeczkowy-sernik4-2.jpg)
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy sok porzeczkowy. Całość miksujemy i słodzimy cukrem pudrem do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie wymieszaną śmietankę wylewamy na sernik. Na wierzch wykładamy dość gęsto świeże owoce porzeczki. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Gotowe kroimy na porcje i się częstujemy!
![Krok 5 - Porzeczkowy sernik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/porzeczkowy-sernik5-2.jpg)