Przepis i sposób przygotowania na: Poświąteczna zupa rozgrzewająca
2 cebule
200 g świeżych pieczarek
4 łyżki pieczonych pieczarek
1 świeża czerwona papryka
1 drobiowa galaretka ( poj. 250 ml )
3 ugotowane marchewki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki przyprawy do gulaszu
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 1,5 - 2 l bulionu lub wody
kilka łyżek oleju
1 łyżka mąki
Przygotować wszystkie składniki zupy, czyli mięsa pokroić w sporą kostkę ( usunąć kości ), cebulę i paprykę oraz marchew pokroić w kostkę, pieczarki na 4 ( jeśli są duże to na więcej części ). Fasolę, kukurydzę i groch odsączyć z zalewy a fasolę dodatkowo wypłukać i odsączyć na sitku. Do garnka wlać kilka łyżek oleju, wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 3 minuty, potem dodać paprykę i słodką paprykę i smażyć kolejne 3 minuty a potem dodać koncentrat i wymieszać. Następnie wlać bulion, dodać odsączone składniki, pieczone pieczarki i galaretkę oraz przyprawy i zagotować. Dodać pokrojone mięsa i doprowadzić wszystko do wrzenia, na koniec zupę zagęścić odrobiną mąki rozrobioną z wodą, zagotować. Zupa powinna być pikantna więc w razie konieczności jeszcze doprawić.