Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem
Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym to kremowe danie, które Was nasyci i przyjemnie rozgrzeje. Na takie dania szczególnie przychodzi ochotą porą zimową. Dlatego zachowajcie ten przepis i przygotujcie to danie, który najdzie Was ochota na coś niezwykle pożywnego i pysznego. Ziemniaki, brukselka i mięso mielone to składniki, które ze sobą idealnie współgrają, a połączone z kremowym sosem beszamelowym to danie nie ma sobie równych.
Kroki postępowania
![Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczana-pod-beszamelem1-2.jpg)
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i smażyć ciągle mieszając ok 15 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy. Wyłożyć na ziemniaki.
Brukselkę oczyścić, umyć, każdy głąb naciąć na krzyż. Na sitku sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Gotować przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć do naczynia jako kolejną warstwę. Jeśli używamy brukselki z mrożonki, należy zamrożoną wrzucić na wrzątek i ugotować na półtwardo.
![Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczana-pod-beszamelem2-2.jpg)
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę zasmażyć, ale nie rumienić. Wlać cienkim strumieniem mleko, ciągle mieszając, aby nie było grudek ( ja używam do tego trzepaczki).Gotować aż zgęstnieje, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić solą , pieprzem i gałką. Polać zapiekankę.
Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem i włożyć do piekarnika, aby ser się zarumienił. Zapiekankę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, wtedy lepiej się kroi.
![Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zapiekanka-ziemniaczana-pod-beszamelem3-2.jpg)