Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem

4.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym - pyszny przepis na pożywny obiad, który polubi cała Twoja Rodzina. 

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
mięso mielone wieprzowe 700 g
brukselka 700 g (mrożonej)
cebula 1 sztuka
olej do smażenia 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
przyprawy 1 łyżka mieszanki do ziemniaków
sól i pieprz

Sos:

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 2 szkl
serek topiony 100 g
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Dodatkowo:

ser żółty 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem

Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym to kremowe danie, które Was nasyci i przyjemnie rozgrzeje. Na takie dania szczególnie przychodzi ochotą porą zimową. Dlatego zachowajcie ten przepis i przygotujcie to danie, który najdzie Was ochota na coś niezwykle pożywnego i pysznego. Ziemniaki, brukselka i mięso mielone to składniki, które ze sobą idealnie współgrają, a połączone z kremowym sosem beszamelowym to danie nie ma sobie równych. 

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry ok. 7 mm. Gotować 10 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Posypać przyprawą do ziemniaków.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
2

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i smażyć ciągle mieszając ok 15 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy. Wyłożyć na ziemniaki.

Brukselkę oczyścić, umyć, każdy głąb naciąć na krzyż. Na sitku sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Gotować przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć do naczynia jako kolejną warstwę. Jeśli używamy brukselki z mrożonki, należy zamrożoną wrzucić na wrzątek i ugotować na półtwardo.

Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
3

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę zasmażyć, ale nie rumienić. Wlać cienkim strumieniem mleko, ciągle mieszając, aby nie było grudek ( ja używam do tego trzepaczki).Gotować aż zgęstnieje, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić solą , pieprzem i gałką. Polać zapiekankę.

Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem i włożyć do piekarnika, aby ser się zarumienił. Zapiekankę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, wtedy lepiej się kroi.

Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto

A może wypróbujesz sos beszamelowy ze śmietaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak