Przepis i sposób przygotowania na: Prosta sałatka brokułowa na dwa sposoby
4 kostki fety, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz do smaku- wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładki sos.
Pestki ze słonecznika wysypać na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 3 minuty, często mieszając, tak aby pestki się zarumieniły.
Brokuł dokładnie umyć w zimnej wodzie i podzielić na różyczki . W garnku zagotować wodę, delikatnie osolić. Na wrzącą wodę wrzucić brokuł i gotować bez przykrycia 3 minuty. Przelać brokuł na durszlak i przelać zimną wodą. Zostawić na durszlaku, aby odciekł z wody.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, fetę pokroić w większą kostkę.
Na talerzu układać brokuł, cebulę, fetę polać sosem lub majonezem. Całość posypać pestkami słonecznika.
Smacznego!