Przepis i sposób przygotowania na: Prosty mazurek kajmakowy
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować na papierze do pieczenia tak, aby mniej - więcej kształt ciasta pasował do formy. Ciasto może się kleić, dlatego warto mieć pod ręką odrobinę mąki do podsypywania ciasta. Po rozwałkowaniu wsadzamy ciasto razem z papierem do formy i wycinamy brzegi tak, aby ciasto pasowało idealnie do formy. Z pozostałego ciasta możemy dorobić brzegi naszemu mazurkowi (wałkując resztki ciasta w dłoniach i doklejając do mazurka "bazowego").
Następnie należy rozsmarować dżem na cieście (ilość dżemu zależy od upodobań, można śmiało zwiększyć jego ilość).
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 180C na ok. 20-25 minut.Po wyciągnięciu zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto już ostygło możemy rozsmarować masę krówkową. Mazurka ozdabiamy rodzynkami, morelami i płatkami migdałowymi.