Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przecier z pomidorów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory ok.2kg
oliwa
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier z pomidorów

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Wlać do garnka łyżkę oliwy i wstawić na mały ogień. Wrzucić pomidory i dusić na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Gdy się rozgotują i utworzą sos, zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Wstawić ponownie na mały ogień, dodać cukier (czubek małej łyżeczki) i ewentualnie sól, chwilę potrzymać na ogniu.
Słoiki wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć.
Gorące pomidory wlać do suchych słoików, zostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni. *Wierzch można skropić oliwą. Zakręcone słoiki pasteryzować ok. 30min(garnek ze ściereczką wypełniony wodą).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 01.10.2012 18:05
u mnie już w spiżarni jest kilkanaście słoiczków ... mam nadzieję, że przecier będzie smaczny
Joanna108
Joanna108 01.10.2012 18:05
u mnie już w spiżarni jest kilkanaście słoiczków ... mam nadzieję, że przecier będzie smaczny
Izabela/bella81 22.09.2012 08:24
też niedawno robiłam przeciery z pomidorów
anja3107 19.09.2012 20:27
super
gusia1000 19.09.2012 12:57
Swojski najlepszy.
SylwiaMagdaSabin 18.09.2012 19:44
super
Barbara/zuza22_85 18.09.2012 17:22
fajny
cukiereczek 18.09.2012 16:18
najlepszy
adelajda 17.09.2012 09:41
robię podobny ja trochę pieprzu dodaję !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak