Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak
Pieczarki obieramy i gotujemy kilka minut aż lekko zmiękną, następnie również kroimy je w drobną kosteczkę.
Obieramy cebulę i drobno siekamy, następnie całość składników wsypujemy do miseczki.
Wpijamy 6 całych jaj i mieszamy, następnie dodajemy 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Siekamy na większe kawałki szczypiorek i natkę pietruszki, wrzucamy do reszty składników, dosypujemy łyżkę przyprawy uniwersalnej (najlepiej bez chemii) i całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy na patelni olej i łyżką nakładamy nasz przysmak, formując placuszki niezbyt grube. I smażymy z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej smakuje z frytkami, lub kto jak woli z ryżem, ziemniakami bądź kaszą. Polecam z całego serca i życzę Smacznego !