Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 10 dag.
mleko 350 ml.
jajko 6 szt.
mąka pszenna 20 dag.
cukier puder do posypania
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Mleko z margaryną i solą zagotowałem.Do wrzącego płynu dodałem mąkę pszenną i szybko,energicznie wymieszałem.Podgrzewałem na wolnym ogniu energicznie mieszając aż masa zrobiła się gładka.Następnie dodawałem po jednym jajku ucierając przez cały czas.Wyciskałem ciasto z tuby na posmarowaną tłuszczem blachę.Ptysie piekły się w temp.180*C na złoty kolor. KREM: mleko-05 szkl ,mleko-1 1/3 szkl. , mąka pszenna-2 łyżki ,mąka ziemniaczana-2 łyżki ,cukier waniliowy-1.5łyżki ,żółtka-4 szt , cukier-15 dag . Do rondelka z mlekiem(0.5 szkl) dodałem 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.Wymieszałem i dodałem żółtka i cukier waniliowy,wymieszałem.Wlałem na gotujące się z cukrem mleko(1 1/3 szkl.)Następnie zmiksowałem z margaryną. Przecięte w poprzek ptysie przełożyłem kremem i posypałem cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 18.05.2013 14:57
apetyczne ptysie
Pietruszka 14.04.2013 16:46
uwielbiam ptysie z kremem
Alex_M 07.03.2013 09:59
wspaniale ptysie!
ONY_za_kare 06.03.2013 19:14
uwielbiam takie słodkości
Boska_Agatka 06.03.2013 16:05
mniam mniam uwielbiam ptysie
halina17 06.03.2013 15:17
Lubię ptysie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak