Przepis i sposób przygotowania na: Pudding czekoladowo-waniliowy z truskawkami
W naczyniu kruszymy herbatniki na małe kawałki lub na drobny proszek.
Pudding czekoladowy i waniliowy przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu.
Do wysokiego naczynia wlewamy 300 ml schłodzonego mleka i wsypujemy zawartość torebki. Używamy blendera do wymieszania proszku z mlekiem.
Mieszamy wszystko razem przez 1 minute na najwyższych obrotach do połączenia się składników.Te same czynności powtarzamy z przyrządzeniem puddingu waniliowego.Następnie szykujemy bitą śmietanę sporządzamy z przepisu na opakowaniu czyli,do naczynia wlewamy 200 ml ( niepełna szklanka) schłodzonego mleka,zawartość torebki powoli dodajemy i ubijamy około 5 minut. Truskawki kroimy w drobną kostkę.Teraz przekładamy warstwami w pucharkach moja propozycja warstw:
1. warstwa (pokruszone herbatniki)
2. warstwa ( pudding czekoladowy)
3. warstwa ( starta na tarce czekolada)
4. warstwa ( pudding waniliowy)
5. warstwa ( truskawek)
6. warstwa (bita śmietana)
Z kilku całych truskawek wycinamy kwiatki i dekorujemy wieżch deseru i dokładamy liski mięty.