Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki cielęce z polentą
Zioła rozcieramy je w moździerzu.
2. Mięso mielone, rozmoczony chleb oraz zioła wyrabiamy na gładką masę. Następnie formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy klopsiki na średnik ogniu przez około 10 minut. Podczas smażenie kilkukrotnie potrząsamy patelnią tak aby klopsiki zrumieniły się ze wszystkich stron. Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Polentę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Następnie rozsmarowujemy ją na arkuszu papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm i pozostawiamy do zastygnięcia.
4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pomidory przez 4 - 5 minut. Pod koniec podsmażania dodajemy skórkę otarta z cytryny, biały pieprz i sól. Jeśli pomidory są zbyt kwaśne możemy dodać odrobinę białego cukru.
5. Zastygłą polentę kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni.