Przepis i sposób przygotowania na: PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM
MIĘSO:
Mięso mielone mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną i przesmażoną na złoto, drobno posiekaną cebulką.
Dodajemy namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, duże jajko oraz przyprawy.
Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy na gładką masę.
Formujemy pulpeciki i układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
SOS:
Na odrobinie oliwy przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek ( uważamy, by czosnek nie przypalił się! )
Dodajemy pomidory wraz z zalewą i na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu aż pomidory rozpadną się, a sos zrobi kremowy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem , bazylią , oregano i szczyptą cukru.
Gorącym polewamy pulpety i obficie posypujemy startym serem.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut.
Podajemy gorące!
Pycha!