Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pulpety w sosie curry

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone wieprzowe 25 dag
jajko 1 sztuka
kajzerka 1 mała (sucha)
woda 2 szklanki
bulion 1/2 szklanki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
kasza manna

Sos curry

masło 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1,5 łyżki
mąka 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie curry

Kroki postępowania

1
Kajzerkę namoczyć w bulionie, odcisnąć. Włożyć do miski dodać mielone mięso, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Zagęścić kaszą manna lub tradycyjnie bułką tartą, tak aby dobrze formowały nam się pulpety.
Krok 1 - Pulpety w sosie curry foto
2
W garnku zagotować wodę i lekko osolić. Na wrzątek wrzucać uformowane kuleczki i gotować na małym ogniu przez 6 min.
Krok 2 - Pulpety w sosie curry foto
3
Na rozgrzanym maśle podsmażyć przez 1 min curry, kolejno dodać mąkę i smażyć mieszając ok. 2 minut. Do powstałej zasmażki wlać wodę z pulpetów. Stale mieszając zagotować sos, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Pulpety w sosie curry foto
4
Do sosu włożyć pulpety i gotować je pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min. Podawać z ryżem, kaszą czy ziemniakami.
Krok 4 - Pulpety w sosie curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 15.01.2015 06:58
Super pulpeciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak