Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta baba
Średnią formę do babki smarujemy masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej lub krupczatki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka oraz sok i skórkę z cytryny.
Zmniejszamy obroty miksera i do ubitych jajek dodajemy po łyżce mąki z proszkiem.
Masę przekładamy do formy babkowej. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy babkę do wystygnięcia.
Gdy babka ostygnie, przygotowujemy puder aroniowy: suszoną aronię miksujemy na puch z dwoma łyżkami cukru pudru.
Schłodzone białko jajka ubijamy na sztywno, dodajac po łyżce cukru pudru- w sumie 8-10 dag.
Lukrem polewamy babkę cytrynową i posypujemy ją aroniowym pudrem.