Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z golonką
Cebulę, marchewki i czosnek obieramy i wraz z golonką kroimy na drobną kostkę. Liście kapusty kroimy w cienkie paseczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy golonkę około 5 minut i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut, by zmiękły składniki, następnie dodajemy przyprawy a na końcu kapustę. Mieszamy całość i zdejmujemy patelnię z ognia aby przestygło. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, a ze startych ziemniaków odciskamy dobrze wodę. Przygotowane w taki sposób ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto powinno mieć konsystencję gładką i plastyczną.
Na łyżkę bierzemy sporą porcję ciasta i spłaszczamy je na kształt placka. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ciastem. Tak przygotowane pyzy gotować w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch. Podawać okraszone cebulą.