Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem Zewy
Kroki postępowania
Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć w szerokim rondlu.
Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, podsmażyć i zalać mięso wodą.
Dodać resztę przypraw i dusić mięso pod przykryciem do miękkości.
Mięso wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie razem z cebulą ( bez reszty przypraw ).
Do mięsa wlać 1/2 szk wywaru powstałego podczas duszenia mięsa i wymieszać nadzienie.
![Krok 1 - Pyzy z mięsem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-z-miesem-zewy1-2.jpg)
MASA ZIEMNIACZANA :
Ziemniaki po obraniu włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować.
Odcedzić, wystudzić i zmielić też w maszynce do mielenia na drobnym sicie.
Ziemniaki w misce podzielić na 4 części i do tej pustej przestrzeni wsypać mąki ( ma być tyle aby wypełnić to wgłębienie ), wbić jajka i wyrobić masę.
![Krok 2 - Pyzy z mięsem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-z-miesem-zewy2-2.jpg)
Nabierać porcje masy ziemniaczanej, na środku układać porcje nadzienia
![Krok 3 - Pyzy z mięsem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-z-miesem-zewy3-2.jpg)
Układać je na tacy lub blacie i
![Krok 4 - Pyzy z mięsem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-z-miesem-zewy4-2.jpg)
Pyzy gotować kilka minut od wypłynięcia ale uważać aby nie gotować za długo.
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące okraszone podsmażoną dowolna wędliną.
Jak zostaną można podsmażyć.
Wielkość pyz zależy od nas czy chcemy mniejsze czy większe.
![Krok 5 - Pyzy z mięsem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyzy-z-miesem-zewy5-2.jpg)