Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Racuszki serowe z cukinią

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mascarpone 250 g
rodzynki 1-2 łyżki
budyń waniliowy 1 op.
jajko 4
cukier puder do smaku
aromat waniliowy
rum 50 ml
mąka kukurydziana 3 łyżki
mąka pszenna 4-5 łyżek
proszek do pieczenia 1 op.
masło klarowane
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki serowe z cukinią

Kilka godzin wcześniej namoczyć rodzynki w rumie.
Jajka zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
Cukinię obrać i utrzeć na tarce o największych oczkach - dodać do ciasta razem z osączonymi rodzynkami.
Dodać mąkę kukurydzianą i pszenną, aby ciasto było bardziej zwarte.
Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na rumiano niewielkie porcje ciasta.
Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Jako dodatek pasuje jogurt lub twarożek waniliowy, mus owocowy lub syrop klonowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 14.06.2013 18:38
nie moge się doczekać cukini z działki
Habibi 30.08.2012 16:14
UWAGA! Z przygotowanego ciasta należy smażyć racuszki natychmiast, gdyż ciasto robi się rzadkie, kiedy trochę postoi!
Kaja35 24.08.2012 10:27
super
Kaja35 24.08.2012 10:27
super
Agnieszka54 22.08.2012 07:18
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak