Przepis i sposób przygotowania na: Risotto grzybowe z sosem serowym
Kroki postępowania
- Oczyścić i pokroić grzyby . Kilka ładniejszych kapeluszy pokroić w cienkie plasterki /posłużą do dekoracji/.
- Rozgrzać 1,5 łyżki oliwy, czosnek i dodać pokrojone grzyby. Smażyć ok. 4-5 minut.
-Na osobnej, głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, łyżeczkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i delikatnie podsmażyć .
-Wlać wino i gotować do odparowania płynu.
-Dodać chochelką gorący bulion, tak by całkowicie pokrywał ryż i kontynuować gotowanie .
-Z chwilą gdy ryż wchłonie bulion należy go stopniowo uzupełniać.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Mieszając gotować ryż do miękkości /al dente/ ok.15 minut.
- Na kilka minut przed końcem gotowania przełożyć do gotującego się ryżu podsmażone grzyby
/ewentualnie dosolić/.
-Gotowe risotto zdjąć z ognia , przykryć pokrywką i pozostawić na ok.2 min. by odpoczęło.
-Serek i pozostałe masło umieścić w niewielkim rondelku, dodać mleko i gotować kilka minut .
-Do gorącego sosu dodać żółtka i energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.
-Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
- Ozdobić świeżym rozmarynem lub zieloną pietruszką.
Jeśli ścianki każdej miseczki wyłożymy od wewnątrz cienkimi, podsmażonymi plasterkami grzybów otrzymamy ciekawy efekt końcowy.
Każdą porcję polać gorącym sosem serowym i ozdobić świeżymi listkami rozmarynu.