Przepis i sposób przygotowania na: Risotto pomidorowe z krewetkami
Kroki postępowania
Krewetki oczyszczamy i obieramy. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki. Odstawiamy na bok.
![Krok 1 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/risotto-pomidorowe-z-krewetkami1-2.jpg)
![Krok 2 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/risotto-pomidorowe-z-krewetkami2-2.jpg)
Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach.
W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną bazylię, oregano, krewetki i oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
![Krok 3 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/risotto-pomidorowe-z-krewetkami3-2.jpg)
Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Podajemy ciepłe!
![Krok 4 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/risotto-pomidorowe-z-krewetkami4-2.jpg)