Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Risotto z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki do risotto

parmezan 50 g
pieczarki 1 kg
ryż do risotto 250 g
wino białe wytrawne 300 ml
masło 4 kostki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek ząbki 2 szt
oliwa 200 ml

Bulion drobiowy

ćwiartki z kurczaka 2 szt
woda zimna 5 l
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 8 szt
włoszczyzna 1 szt
cebula biała 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zając około 15-20 minut. W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, połowę cebuli wrzucamy do garnka. Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i, pieprz. Cały proces gotowania powinien trwać około 2 godziny..
Krok 1 - Risotto z pieczarkami foto
2
Obieramy pieczarki, kroimy w ćwiartki i smażymy na oliwie z oliwek. Proces powinien trwać około 20-25 minut.
Krok 2 - Risotto z pieczarkami foto
3
Kroimy w drobną kostkę cebulę szalotkę.
Krok 3 - Risotto z pieczarkami foto
4
W garnku/rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy szalotkę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażymy aż cebula się zeszkli.
Krok 4 - Risotto z pieczarkami foto
5
Dodajemy ryż Arborio i mieszamy tak długo aż ryż poryje się oliwą z oliwek. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę. Dodajemy wino i mieszamy tak długo aż wino odparuje.
Krok 5 - Risotto z pieczarkami foto
6
Po odparowaniu wina dolewamy stopniowo bulion. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie bulion dolewamy następną łyżkę i tak tą czynność powtarzamy przez 20 minut aż ryż będzie al dente.
Krok 6 - Risotto z pieczarkami foto
7
Po 20 minutach dodajemy pieczarki. Mieszamy około 2 minut. Po tym czasie dodajemy 4 kostki masła, 5 łyżek świeżego parmezanu i mieszamy. Zdejmujemy risotto z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 7 - Risotto z pieczarkami foto
8
Na koniec wykładamy risotto na talerz i dodajemy na górę listki pietruszki.
Krok 8 - Risotto z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 19.05.2015 07:40
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak