Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z makiem białym
Kroki postępowania
Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem i odcedzam.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję miód, cukier, dodaję mak, śmietanę, rodzynki, żurawinę, biszkopty, olejek, orzechy, płatki migdałowe i całość podsmażam 10 minut. Po wystygnięciu masy dodaję do żółtka i ubita białka na sztywno. Całość mieszam.
Ciasto:
Drożdże wykruszam do miski, dodaję trzy łyżki mąki, szczyptę cukru i pół szklanki letniego mleka. Zaczyn mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drożdże muszą podwoić swoja objętość. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję pozostałe mleko, masło roztopione i ubite jajka z cukrem. Ciasto zagniatam rękoma i odstawiam do wyrośnięcia.
Masło zamrożone ścieram na tarce.
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto. Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej i rozkładam równomiernie na 2/3 częściach powierzchni rozwałkowanego ciasta. Następnie składam ciasto, pierwsza warstwa nieposmarowana na posmarowaną masłem i na to trzecia warstwa ciasta. Ciasto złożone wałkuję i składam ponownie na trzy części i wałkuję, proces powtarzam dwadzieścia siedem razy. W międzyczasie włożyłam ciasto na dwie godziny do lodówki.
Ciasto dzielę na cztery części. Z każdej powinny wyjść cztery duże rogale. Można zrobić oczywiście małe rogaliki. Na każdą sztukę nakładam nadzienie i zwijam. Układam na papierze do pieczenia na blaszce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rogale pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piekę 20 minut temperaturze 180 stopni.
Rogale lukruję i posypuję orzechami.