Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z masą orzechową
Jaja roztrzepać z jedną łyżką cukru. Masło roztopić i dodać do jaj. Dodać rozczyn i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Na końcu dodać mąkę i wyrabiać, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość.
Orzechy, migdały, wiórki, mak włożyć do garnka, zalać 1 szklanką mleka i zagotować. Odcedzić i zmielić dwa razy w maszynce. Do zmielonej masy dodać cukier (5 łyżek) i śmietanę, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, podzielić na trójkąty, na każdy nakładając trochę nadzienia. Formować rogaliki. Położyć na blaszce i odstawić jeszcze na 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 15 minut.
Lukier: cukier puder (3 łyżki) połączyć z sokiem z cytryny.
Lekko przestudzone rogaliki smarować lukrem.