Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru wymieszanego z mąką. Na końcu wlewamy ocet. Ma powstać bardzo gęsta, biała masa bezowa.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego bezę w kształcie prostokąta, zachowując odstęp od brzegów blachy, ponieważ beza urośnie w trakcie pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 st piekarnika i pieczemy 25 minut.
Wyjmujemy i odstawiamy na chwilkę.
Na blacie układamy znów papier do pieczenia i odkręcając bezę do góry nogami, układamy ją na nim. Zdejmujemy delikatnie papier na którym się piekła. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
330 ml kremówki
łyżka pudru
śmietan-fix
truskawki
Truskawki myjemy, kroimy na małe kawałeczki, osuszamy z nadmiaru soku.
Kremówkę porządnie ubijamy, pod koniec dodając śmietan-fix i cukier puder.
Bitą śmietanę smarujemy na blacie bezowym (wcześniej zostawiając 2-3 łyżki na dekoracje), układamy truskawki zostawiając ok 3 cm wolnego brzegu tak, by podczas zwijania nadzienie nie wyciekło.
Zwijamy roladę od drugiego krótszego boku, dosyć luźno.
Dekorujemy resztką bitej śmietany, truskawkami i listkami mięty.
Smacznego :)