Przepis i sposób przygotowania na: Rolada buraczkowa ze śledziem
Kroki postępowania
Warzywa każde z osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku.
Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać.
Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin.
![Krok 1 - Rolada buraczkowa ze śledziem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-buraczkowa-ze-sledziem-1-2.jpg)
Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm) . Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić.
Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i posmarować majonezem.
Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować majonezem. Na nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z cebulką śledzie.
![Krok 2 - Rolada buraczkowa ze śledziem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-buraczkowa-ze-sledziem-2-2.jpg)
Po złożeniu rolady zawinąć ją w folię i dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować i kroić w plastry.
![Krok 3 - Rolada buraczkowa ze śledziem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rolada-buraczkowa-ze-sledziem-3-2.jpg)