Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z dżemem
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy palcami. Następnie wlewamy mleko i sok z cytryny, i ponownie wyrabiamy ciasto.
Na posypanej mąką solnicy (lub blacie kuchennym) rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek o grubości do 1cm.
Wierzch smarujemy dżemem wymieszanym z kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Wolne pozostawiamy jedynie 1-2cm dłuższego brzegu – posłuży nam do sklejenia rolady w całość. Ciasto zwijamy w rulon, a wolny fragment ciasta smarujemy delikatnie wodą i dociskamy do reszty.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką. Układamy w nim roladę tak, aby zakończenie („szew”) znajdowało się na dole.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.