Przepis i sposób przygotowania na: rolada z ptasim mleczkiem :)
Żółtka z cukrem pudrem i waniliowym utrzeć na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać ocet.
Białka ubijamy na pianę, przekładamy do masy jajecznej, wraz z przesianą mąką i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Dużą blachę z niskim brzegiem najlepiej z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem natłuszczonym dobrze masłem.
Wyłożyć ciasto delikatnie rozprowadzając po całej blaszce.
Piec 15-20 min.
Masa:
1 galaretkę przygotowujemy wcześniej pozostawiamy do stężenia w płaskim naczyniu, wykorzystamy ją do dekoracji w środku rolady...
2 galaretki rozpuścić w 400 ml wody, ostudzić
Śnieżki przygotowujemy zgodnie z przepisem, dolewamy chłodne galaretki, ale jeszcze płynne i delikatnie mieszamy do połączenia składników
Wykładamy na wystudzony biszkopt, przy krawędzi którą zawijamy do środka układamy pokrojoną w paseczki galaretkę, zawijamy i odstawiamy do stężenia