Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ze śmietaną i trukawkami
BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem na pianę,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia.
Połączyć składniki i dodać obydwie mąki oraz kakao.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia bądź posmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Temperatura piekarnika : 180 stopni
Czas pieczenia: 25 minut
MASA:
Śmietany 30% ubić na sztywno lub 2 opakowania Śnieżki przygotować wg przepisu na odwrocie.Włożyć do lodówki.
Truskawki pokroić na połówki,zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach.
Rozpuścić polewę czekoladową lub roztopić parę kostek gorzkiej czekolady,dodając odrobinę mleka.
Po upieczeniu biszkoptu,podzielić na pół,ostudzić.
Po wystudzeniu posmarować śmietaną,położyć połówki truskawek lekko je dociskając oraz posypać startą czekoladą.
Tak przygotowane biszkopty zwinąć w roladę,polać polewą czekoladową,posypać startą czekoladą oraz przybrać truskawkami na szczycie. Wstawić do lodówki.
SMACZNEGO !