Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe z żurawiną
Natkę pietruszki płuczemy, a następnie siekamy.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy wzdłuż, tak, aby powstały 4 roladki. Mięso lekko rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą czosnkową i przyprawą do kurczaka z każdej strony.
Na każdym kawałku mięsa układamy plaster sera, następnie posiekaną natkę pietruszki i na brzegu po łyżce sparzonej żurawiny (trochę powinno jej zostać do sosu). Zwijamy roladki i zabezpieczamy je wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy wodę, w której moczyła się żurawina i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (na wolnym ogniu). Po tym czasie wyciągamy roladki, wrzucamy pozostałą żurawinę i natkę pietruszki. Zagotowujemy, a następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy według uznania. Sosem polewamy roladki.